Als arts voor verstandelijk gehandicapten richt je jezelf op de gezondheid van mensen met een verstandelijke beperking. Dit betreft een breed terrein van de geneeskunde, van oogheelkunde tot revalidatie en psychiatrie. Het is van belang dat je de gezondheid bewaakt en bevordert en goede adviezen geeft, zowel aan de patiënten zelf als aan de vertegenwoordigers en/of begeleiders.
De opleiding tot arts verstandelijk gehandicapten bestaat uit een combinatie van werken en leren en duurt zo’n drie jaar. Een belangrijk onderdeel zijn stages in verschillende medische disciplines, zoals neurologie, genetica en psychiatrie.
Om het vak van arts voor verstandelijk gehandicapten goed tot uitvoering te kunnen brengen is het belangrijk dat je beschikt over een aantal competenties. Zo moet je flexibel zijn, enthousiast en natuurlijk affiniteit hebben met mensen met een verstandelijke handicap. Belangrijk is daarnaast dat je op de juiste manier met de doelgroep kunt communiceren en dat je beschikt over de juiste hoeveelheid geduld.
Waar kun je aan de slag Als arts verstandelijk gehandicapten ben je vaak werkzaam in een zorginstelling waar mensen wonen met een verstandelijke handicap. Op enkele plaatsen in Nederland kun je ook aan de slag in een ziekenhuispolikliniek. Vaak werk je daar samen met een neuroloog of kinderarts en klinische genetica.
Het startsalaris ligt op €4154 bruto per maand. Dit kan oplopen tot een maximaal salaris van €5732 bruto per maand op basis van een fulltime dienstverband. Eventuele vakantietoeslag en eindejaarsuitkeringen zijn hier nog buiten beschouwing gelaten.