Kinderarts

Als huisarts ben je verantwoordelijk voor onderzoek en (waar mogelijk) behandeling van patiënten voor een breed scala aan klachten (zowel psychisch als lichamelijk). Patiënten nemen vaak eerst contact op met een huisarts voordat zij (al dan niet) worden doorverwezen naar een specialist. Gedurende de spreekuren inventariseer je de klachten, onderzoek je deze en adviseer je over een mogelijke behandeling. Doorverwijzen naar een specialist, het uitvoeren van kleine handelingen of het uitschrijven van medicijnen is hier onderdeel van. Daarnaast ben je ook verantwoordelijk voor het uitvoeren van administratieve werkzaamheden. Denk hierbij o.a. aan het aanleggen en bijhouden van patiëntendossiers.

Opleiding

Om kinderarts te kunnen worden volg je eerst de opleiding Geneeskunde. Deze duurt zes jaar. Na afronding hiervan specialiseer je jezelf in de richting van Kindergeneeskunde. Dit duurt vijf jaar. Heb je dit alles afgerond? Dan kun je jezelf aanmelding bij het BIG register en mag je officieel de naam ‘kinderarts’ dragen.


Benodigde competenties

Wil je kinderarts worden? Dan is het belangrijk dat je analytisch bent, goed kunt luisteren en kunt samenwerken, dat je stressbestendig bent en dat je op de juiste manier een objectief oordeel kunt vormen.


Waar kun je aan de slag

Als kinderarts ben je werkzaam binnen een gesloten instelling voor jeugdzorg, op een polikliniek of in het ziekenhuis.

Salaris

Het salaris van een kinderarts start bij ca. € 5.000,- bruto per maand en kan oplopen tot € 10.000,- bruto per maand. Hier zijn eventuele vakantietoeslagen en eindejaarsuitkeringen nog buiten beschouwing gelaten.

Top