Als psychiater werk je met mensen met psychiatrische stoornissen en problemen met biologische, psychologische en/of sociale oorzaken. Je voert gesprekken, je observeert en voert lichamelijk en geestelijk onderzoek uit. Aan de hand van jouw observaties stel je een diagnose en een behandelplan op. Therapieën, gesprekken en het eventueel uitschrijven van medicatie is hier onderdeel van. Hiermee probeer je de problematiek waar een patiënt mee kampt een plek te geven in zijn of haar leven. Verder houd jij je bezig met administratieve werkzaamheden, zoals het bijhouden van patiëntendossiers, maar ook het doen van onderzoek.
Wanneer je psychiater wilt worden moet je eerst de zesjarige opleiding Geneeskunde volgen. De benodigde specialisatie ‘psychiatrie’ die daarna volgt, duurt ongeveer 4,5 jaar. Belangrijk is dat je naast het doen van je studie ook werkervaring opdoet om uiteindelijk als psychiater aan de slag te kunnen.
Als psychiater is het belangrijk dat je stevig in je schoenen staat. Je moet betrokken zijn bij de patiënt, maar tegelijkertijd de situatie op afstand kunnen beoordelen. Daarnaast is het belangrijk dat je stressbestendig bent, beschikt over doorzettingsvermogen, integriteit en dat je goed kunt luisteren én motiveren.
Als psychiater kun je aan de slag binnen gespecialiseerde instellingen, de geestelijke gezondheidszorg, jeugdzorg, GZ, psychiatrische afdelingen in een ziekenhuis, een kliniek of binnen justitie. Uiteraard kun je ook een eigen praktijk starten.
Het salaris van een psychiater in dienstverband ligt tussen de € 5833,- en € 10833,- bruto per maand. Heb je een eigen praktijk? Dan is je salaris uiteraard afhankelijk van het aantal patiënten dat je behandelt en welke behandelingen je uitvoert. Hier is een eventuele eindejaarsuitkering én vakantietoeslag nog niet in meegenomen.