Als Specialist Ouderengeneeskunde krijg je te maken met de zorg voor kwetsbare ouderen en chronisch zieken met uiteenlopende gezondheidsproblemen. Vaak betreft het ouderen die door hun fysieke of mentale gesteldheid in mindere mate in staat zijn om voor zichzelf te zorgen. Aan jou als specialist de taak om de medische gesteldheid van deze doelgroep te verbeteren (of te behouden).
Ook voor een specialist ouderengeneeskunde ligt de zesjarige opleiding Geneeskunde aan de basis van je carriere. Heb je deze afgerond? Dan kun je jezelf specialiseren tot specialist ouderengeneeskunde. Deze vervolgopleiding duurt 3 jaar en bestaat ui 4 dagen praktijkonderwijs en 1 dag cursorisch onderwijs.
Voor het praktijkgedeelte loop je 4 stages. Deze vinden vaak plaats in het verpleeghuis, in een ziekenhuis, in een GGZ-instelling en eentje als vrije keuze. Uiteraard is het bij de vrije keuze wel van belang dat je kiest voor een stage die een wezenlijke bijdrage levert aan jouw toekomstige functie als specialist ouderengeneeskunde.
O.b.v. eerdere werkervaring is het mogelijk om vrijstellingen te krijgen voor bepaalde delen van de opleiding.
Als specialist ouderengeneeskunde is het van belang dat je je werk professioneel uitvoert. Zowel individueel als in teamverband. Hierbij is het belangrijk dat je doelgericht werkt en beschikt over doorzettingsvermogen, besluitvaardigheid en analytisch vermogen.
Waar kun je aan de slag
Een specialist ouderengeneeskunde werkt meestal in een ziekenhuis, een verzorgingstehuis of in de eerste lijn.
Een specialist ouderengeneeskunde verdient tussen de 4100 euro bruto per maand en de 6200 euro bruto per maand. Dit is exclusief 8% vakantietoeslag en onregelmatigheidtoeslag. De secundaire arbeidsvoorwaarden zijn ook afhankelijk van de toekomstige werkgever en welke CAO er gebruikt wordt.